В БСП победиха малцинствата

Карикатура: Иван Кутузов-Кути

Соросоидството е присъщо на българските евродепутати поради малцинствения си за партиите им произход

Организационно обезкостена, идеологически скопена, левицата е безинтересна за избирателите

Нинова хитрува, опитва се да избяга от отговорността си за резултатите в края на май

През 2018 г. „Труд“ няколко пъти писа за маразматичните процеси в партиите и сред политическите елити в страните от ЕС и в милата ни родина. Дори отстранените от политическото ни всекидневие забелязват как те се ускоряват и долавят неприятна миризма на разпадни продукти.

След последната фаза на пленума на БСП за подреждането на предизборната листа за изборите през май, тя вече е отблъскваща. Още в хода на първата му фаза през март позитанците се сблъскаха по повод мястото в листата на шефа на ПЕС Сергей Станишев, бивш водач на БСП.

Класираха го на второ място след приятелката му от детинство Елена Йончева. Както писа „Труд“ на 5 март в „Предизборни партийни гърчове“ , няма как да не го сложат на избираемо място, особено важен за троцкистката линия на ПЕС е тоз мултикултурник и политкоректник. Голяма сила са покровителите му от Брюксел, Вашингтон, Йерусалим и амбасадите им тук. Безпартийната Йончева беше обявена за знаме на партията и емблематичното лице в борбата на народа за справедливост.

Всъщност външна за БСП фигура, натрапена от ръководството като особено ценна персона с обществено значение. От малцинството, погледнато иначе. От безформената извънпартийна маса от известни с едно или друго в медиите лица. Намазани върху партийния актив уж като вкусна за избирателите глазура, повечето обявявани за емблеми, знаци и дори знамена. Тази западна мода за околопартийно строителство я въведе в БСП роденият в Москва Андрей Карлович.

С цел идейно обезличаване и постепенно организационно разграждане на мощната дотогава БКП. Постигна много, Първанов продължи делото му. Най-големият му успех стана хитрото монтиране за председател на партията на напълно чуждия й Станишев. Резултатът е същият като в Италия, Франция и доста други страни, където традиционните леви и десни партии останаха извън интересите на избирателите.

Затова пък в Европарламента (ЕП) най-голяма и влиятелна е партията на милиардера Сорос. Той сам се хвали с това, напълно основателно, ако съдим по резултатите от приеманите там закони, решения и предписания сред които преобладават антинационалните и антиевропейските. В огромна степен соросоидството е присъщо и на българските по определение евродепутати поради фактически малцинствения си за партиите им произход. Избирателите в мнозинството си се досещат за това и правят единственото в своя власт – не гласуват.

В БСП редовно побеждават малцинствата, последният пленум само потвърди този извод. Йончева не е обвързана с партийна дисциплина. Щом предварително толкова настояваше водач на листата да е приятелят й, спокойно можеше да не се кандидатира. Но пък така нямаше двубой, което би се случило с друг кандидат на нейното място. И председателят на ПЕС беше спасен от атаки за големите щети, които причини на БСП като неин водач.

От друга страна Станишев, избран за трети мандат в ПЕС, спокойно можеше да не се натрапва агресивно на БСП чрез тази сглобка. Но му е възложено да го направи. За бойците на Сорос и Ония ценности от левия фланг на лъжедемокрацията е от особена важност да класират „сачмите“ си през БСП. Въпреки че със Станишев и приятелката начело, листата на соцпартията става отблъскваща за повечето симпатизанти на БСП, дори и за членовете.

Председателката Нинова хитрува, опитва се да избяга от отговорностите си за окончателната предизборна листа и за резултатите в края на май. Както и за прокарването на Станишев на избираемо място. Като лидер на ПЕС и евродепутат едновременно няма да може да отстоява българския национален интерес, казва. Като че ли някога го е отстоявал! Намеква и за външен натиск: „От ПЕС ни изпратиха седем проверки заради Истанбулската конвенция, а заради социалните неравенства – не“. Но го казва не преди, а след пленума!

Предизборна листа на БСП с такъв водач, в такъв челен състав със Станишев в него като представител на няколко малцинства най-добре пасва на състава в Eвропарламента и особено на ПЕС. Малко малцинства останаха непривилегировани в Евросъюза за сметка на националните общества и създалите държавите си народи. За това най-голям принос внесе именно ПЕС, бурно активизирала дейностите си в тази посока при негово председателство.

Станишев говори за „разделение в партията, което е непреодоляно и дори задълбочено след пленума“. И лицемерно намеква, че Нинова ще е виновна, ако БСП отстъпи на ГЕРБ на изборите. А не той с образа си на лидер, донесъл тежки загуби навсякъде – в БСП, в България и ЕС. Не той, който здраво е свързан с подаряването на военни бази на САЩ, за плоския данък и целувките с Местан. Но точно за тези, както и за други действия е постоянно обгрижван. Заслужил е, ценен е за ключови външни фактори, уреждат го ту чрез Първанов, ту чрез Нинова.

Те после гузно обясняват, че се били излъгали в него. Всичко им е било известно и ясно. През 2001 г. в „Монитор“ писахме, че е пълен головодник в партийно-политически план, непознат за партията, неслизал в низините, невлизал в никакви изборни битки, непобеждавал някого, непреживявал по пътя нагоре болезнени, но поучителни поражения. Прясното тогава българче от Херсон с пределно обилно медийно съдействие беше представено за журналист, мъжкар с гадже от женски пол, младото неопетнено европейско лице на БСП.

И сега пак от същото и още повече! Малцинствата вече окончателно са взели властта в тази партия и я контролират напълно в своя и външна полза, във вреда на членовете и симпатизантите. Колкото са останали със здрав разум, ясно съзнание за своите интереси и отворени очи за истинските позитански цели и действия.

БСП беше разкапана до жалка клиентела чрез вкарване на различни лица и групички с користни интереси. Нямаха позитанците печеливше решение, затова са клоничните и тоничните гърчове на техните депутати и видни партийци напоследък. Поне да бяха избрали по-малко лошото, но това могат в този състав на колективно ръководство. Организационно обезкостена, идеологически скопена и с ляво-дясно водачество БСП е безинтересна за избирателите.

За пореден път това ще се види през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи