В Будапеща може да издигнат статуя на банатския български революционер Стефан Дуньов

Будапещенската градска община в момента обсъжда поставянето на редица паметници на определени места в столицата на Унгария. Сред планираните статуи, редом с тези на първия демократично избран президент на страната Арпад Гьонц, на националния поет Йожеф Атила и на философа Дьорд Лукач може да бъде издигната статуя и на банатския българин Стефан Дуньов, участвал в Унгарската революция срещу австрийска власт през 1848 г., пише вестник Magyar Nemzet.

Комисията по социални въпроси, здравеопазване и образование към градския съвет на Будапеща препоръчва изграждането на паметник на българския революционер Стефан Дуньов, участвал в борбите за освобождение и на Италия през 60-те години на ХIХ век. Според проекта той трябва да се намира на кръстовището на носещата неговото име улица и на улица "Лайош Кошак" в 13-ти централен района на унгарската столица.

Стефан Дуньов е банатски българин, участвал в Унгарската революция от 1848 г. и в борбите за освобождение и обединение на Италия, където е бил боен другар и водач на полк в армията на Джузепе Гарибалди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа