В Бургаско грипната епидемия остава, в Средец отново грипна ваканция

Снимка: Денислав Стойчев

Четирите смъртни случая не са причинени от грип

Грипната епидемия за област Бургас остава в сила. Заради многото болни ученици, в Средец за втори път обявяват грипна ваканция.

Като цяло от Регионална здравна инспекция отчитат лек спад на случаите на заболели от грип и ОРЗ, но цифрите се запазват над епидемичните стойности.

За периода 21.01-24.01.2019 г. е регистрирана обща заболеваемост 182.54 %00 или 370 случая, като за първите четири дни на миналата седмица тя е била 190,44%00 или 381 случая. Регистриран е спад на болните във възрастовите групи 0-4 г., 5-15 г. и 15-29 г. От РЗИ съобщават за ръст на болните в групите 30-64 г. и над 64 г. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличени легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

Учениците в област Бургас са на училище, по данни на Регионално управление образование отсъстващите за цялата област са под 20 %. При отсъстващи над 30 % директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес. Такава ситуация има в община Средец, където днес, само Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" работи. Останалите училища са в грипна ваканция от петък, 25- ти януари. Директорите следят колко са отсъстващите и своевременно информират за обстановката компетентните институции.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Пробите за грип при регистрираните четири смъртни случая са отрицателни, докладваха още специалистите на заседание на Областния противоепидемиологичен щаб. Става дума за четирима мъже, които са починали от началото на годината. Следващото заседание, когато отново ще се направи оценка на обстановката ще е на 31- ви януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони