В Бургас предупредиха за зимна хала

Снимка: Министерство на отбраната

Мощна зимна хала се очаква в Бургас. От общината предупредиха жители и гости да се съобразят с прогнозата и да не предприемат излишни пътувания. Областният управител Вълчо Чолаков свика кризисния щаб, за да се уточнят действията на институциите и да не се повтори снежният ад, който вилня навръх Нова година и затвори автомагистралата в отсечката Бургас Карнобат.

Още пред нощта срещу петък още започне рязко влошаване на времето. Прогнозата за Бургас включва силен и бурен вятър от север-североизток, който ще докара студен въздух. Валежите ще се усилят, като и по Черноморието вече ще са предимно от сняг. Очаква се образуване на значителна снежна покривка, преспи и навявания, заледени пътни участъци. Температурите ще се понижат чувствително още през деня, на места до минус 10 градуса, и ще продължат да падат. През идващия уикенд се очаква вълнението на морето да е 4-5 бала.

Ако пътуването е наложително, хората да са екипирани добре, а автомобилите да са заредени с гориво и подготвени за движение при зимни условия. Задължително е и батериите на мобилните телефони да са заредени. За да не се образуват поледици, които могат за причинят опасност и травми на хората, всички собственици на търговски обекти трябва да почистят прилежащите им тротоари. Специализираната техника на фирмите за снегопочистване работи непрекъснато, а екипите са в денонощно дежурство, се казва в съобщението на общината.

Заради очаквания много силен вятър, в следващите два дни Община Бургас е възложила изрязване на потенциално опасни клони по дървета из целия град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България