В Бургас се проведе превантивното полицейско занимание, наречено „Видовете насилие, начините за разпознаването и възможностите за преодоляването им”

„Видовете насилие, начините за разпознаването и възможностите за преодоляването им” бе основната тема на превантивното полицейско занимание, проведено днес от обединяващия инспектор „Детска педагогическа стая” към ОДМВР – Бургас – Веселина Тодорова и психолога в център „Вселена” – Пламен Бакалов. В заниманието се включиха близо 50 ученици от 11-ти клас на Руската гимназия, през очите на които двамата специалисти се опитаха да пречупят, физическото, психическото и сексуалното насилие. Не на последно място широко бе отразен и онлайн-тормоза, който в последните месеци е нараснал неимоверно.

Инспектор Тодорова представи реални случаи от своята практика, наблягайки на факта, че не се касае само за архивни дела, а за живи случаи, всеки от който оставя своите белези върху подрастващия. Психологът Пламен Бакалов запозна младежите с работата на центъра за подпомагане на жертви на сексуално насилие „Вселена”, открит през 2016 год. в резултат на съвместен пилотен проект между Областна администрация, Общините Бургас и Созопол, Районна и Окръжна прокуратури – Бургас, ОДМВР – Бургас, УМБАЛ – Бургас и Сдружение „Асоциация Деметра”.

Целите на център „Вселена” – осигуряване на медицинска помощ, кризисно консултиране и подпомагане разследването в случаите на сексуално насилие също бяха представени по подходящ начин пред учениците. Множеството въпроси, свързани със сексуалната експлоатация, както и начините за преодоляването й, намериха отговор, чрез директния контакт с двамата специалисти. Планирано бе провеждането и на повторни срещи в редуциран състав / младежи и девойки/, на които в детайли, съобразено с пола и възрастта, да се разгледат теми, свързани със сексуалните посегателства и онлайн-тормоза.

Насилието в мрежата, както и рисковете, които виртуалния свят крие, бе тема и на превантивното полицейско занимание, проведено с шестокласници от училище „Елин Пелин”, осъществено по покана на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985” – к-с „Меден Рудник”. Инспекторът по превенция Цветелина Рандева в детайли запозна учениците с липсата на анонимност в интернет, проследимостта на връзките, създаването на фалшиви профили в социалните мрежи и кражбата на лични данни. Засегнати бяха и възможностите уебсайтовете и социалните медии да се превърнат в инструменти за масово и безконтролно публикуване на генерирано от потребителите съдържание от всякакъв вид, което е предназначено за обществено потребление, както и криптирането на данни на потребителите и искането на откуп за отключването им, кибератаките, осъществявани от домакински уреди и „умни къщи”, ползването на виртуални валути, рискови мобилни приложения и др.

Инспектор Рандева подчерта, че кражбата на информация е сериозна заплаха, тъй като може да доведе до кражба на идентичността в интернет – в този случай крадецът се представя за своята жертва и по този начин безнаказано извършва престъпления / в реалното и във виртуалното пространство/. От изключително значение е прилагането на настройките за поверителност от младежите, както и ограничаване на споделената от тях лична информация, тъй като по този начин те няма да станат лесна жертва на различни видове зловреден софтуер, който директно да открадне или изтегли данните без знанието на подрастващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България