В България има още много културни съкровища, които светът трябва да види

Анри Лоарет - човекът, благодарение на когото тракийските съкровища и невероятната скулптура на владетеля Севт озариха Лувъра, получи орден от българската държава.

Бившият президент на на най-посещавания музей в света Лувър благодари в Париж на българския министър на културата в оставка Вежди Рашидов за изключително успешната съвместна работа по първото 5-годишно споразумение между нашата страна и световния музей. Това стана на церемония в българското посолство в Париж, където българския посланик Ангел Чолаков в присъствието на министър Рашидов връчи на Анри Лоарет орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за големите му заслуги за разпространението на българската култура във Франция. Посланик Чолаков посочи, че в най-важните моменти от своето развитие България винаги е разчитала на Франция и впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра е едно от тези изключително важни събития в сътрудничеството между двете страни.

„Без амбицията, волята и усилията на Вежди Рашидов нито тази изложба, нито споразуменията на България с Лувъра щяха да са факт“, посочи в словото си след награждаването Анри Лоарет. Той призна, че опознаването на България е едно от най-хубавите неща, които са се случили в неговия живот. Анри Лоарет е убеден, че страната ни има още много културни съкровища, които светът трябва да види.

За Вежди Рашидов Анри Лоарет казва: „Преди да се срещнем, аз бях запознат с качествата на Вежди Рашидов - един по-различен от нормата човек, чието кредо е развитието на музеите и изкуството в България. Човекът и артистът веднага ме плени. Един вдъхновен и принципен човек, любопитен за всичко, загрижен за всички. Човек, който носи образа на новатор в изкуството и води, както се изразява Емил Зола в своето време - „добрата битка“ в името на защитата на артистичното творчество. Неговите скулптури имат неговия образ - щедри, отворени, далеч от общоприетото. Неговите лица, бюстове, колкото и еклектични да са, имат обща черта - те не се виждат, те се гледат.“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България