В Гибралтар се безпокоят за статута си след Брекзит

Кризата около Гибралтар се задълбочи след като първият министър на задморската територия Фабиан Пикардо заяви, че е било пренебрегнато искането му да бъде включено правото на Гибралтар да остане част от Великобритания, в писмото на премиера Тереза Мей за задействането на член 50.

Уверението на британския външен министър Борис Джонсън, че „Обединеното кралство остава непоклатимо като скала в подкрепата си за Гибралтар“, не се оказа достатъчно да успокои духовете в задморската територия, след като от ЕС обявиха, че Испания ще има право на вето над бъдещите отношения на Гибралтар с блока, предаде БНР. Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, твърди, че Испания се възползва от Брекзит, за да преговаря за статута на територията, която се опитва да си върне от 300 години насам.

В интервю по лондонското радио ЕлБиСи Пикардо заяви, че призивите му въпросът да бъде включен в писмото на Тереза Мей до Брюксел не са били чути.

"Има и други евроепйски партньори, като малтийците, ирландците, скандинавците и германците, които знаят, че Испания винаги ще се опитва да използва ЕС да предявява претенциите си към Гибралтар и не трябваше да допускат това да стане", каза Пикардо.

Бившият министър на отбраната Кевин Джоунс заяви, че не трябва да се стои със скръстени ръце, докато британското правителство предава жителите на Гибралтар. "Преговорите за Брекзит още не са започнали, а Тереза Мей и Дейвид Дейвис вече сътвориха пълна бъркотия", заяви Джоунс.

96% от населенито на Гибралтар гласува за оставане в ЕС в референдума през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа