В гребането с два медала от мондиала

Борис Йотов се състезаваше за Азербайджан предимно на двойка скул, но в България вече има сериозни успехи на единична лодка – скиф. Двойката ни без рулеви Рангел Кацарски и Станимир Халаджов са в топ 10.

За първи път България има два медала от световно до 23 г. в гребането. Бронзовите отличия спечелиха Борис Йотов и Десислава Георгиева от първенството в Познан (Полша). И двамата стигнаха до успеха в дисциплината скиф, в която страната ни има богата история с постиженията на Румяна Нейкова, Иво Янакиев, Георги Божилов...

Именно на Божилов е последният медал при младежите – сребро от Амстердам 2011. Йотов продължава впечатляващото си представяне за страната ни след завръщането си от Азербайджан, където се състезаваше 4 години. През 2017-а той ликува с европейската титла, а сега преодоля 2000-метровата дистанция за 6:51,420 минуни и се окичи с бронз. Шампион стана канадецът Тревър Джоунс (6:48,70), а среброто бе за германеца Марк Вебер (6:50,51).

Георгиева пък след второто място от Евро 2017 сега е трета на мондиала с време 7:36,170. Тя бе изпреварена от представителката на силната новозеландска школа Саманта Вос (7:28,340) и американката Емили Калфелц (7:31,600).

През септември Пловдив ще бъде домакин на световното за мъже и жени и се очаква двамата да стартират пред родна публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт