В Дания наложиха първата глоба за носене на хиджаб

никаб, бурка

28-годишна жена, носеща хиджаб, стана първия човек в Дания, глобен за нарушаване на новия спорен закон, забраняващ носенето на закриващия лицето ислямски воал на обществени места, съобщиха медиите.

Полицията била извикана в търговски център в град Хорсхолм, в североизточния район на Норшелан, където жената се забъркала в скандал с друга жена, която опитала да разкъса хиджаба й, информира АФП. Полицията фотографирала жената, носеща хиджаб и иззела записите от охранителните камери в търговския център.

Жената била информирана, че ще получи глоба в размер на 1000 крони (134 евро) и й било казано или да отстрани хиджаба си или да напусне търговския център. Тя избрала второто.

От 1 август, носенето на публично място на бурка, която покрива цялото лице, или на хиджаб, през който се виждат само очите, подлежи на глоба в размер на 1000 крони. Повторните нарушения се наказват с глоба до 10 000 крони. Забраната е насочена и към други аксесоари, които скриват лицето, като маски, фалшиви бради и др.

Защитниците по правата на човека заклеймяват забраната като нарушение на правата на жените, докато привържениците пък твърдят, че тя дава възможност за по-добро интегриране на мюсюлманските жени в датското общество.

Проблемът с ислямските воали, забулващи лицата на жените, е гореща тема в цяла Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа