В Деня на здравния работник – протест на медицинските сестри в Сливен

Момент от протеста и сестра Надежда Маргенова, която е основен организатор и откри протеста пред областната болница.

С националния химн започна едночасовият мирен протест на специалистите по здравни грижи в Сливен. Навръх Международния ден на здравния работник медицинските сестри се събраха пред сградата на областната болница, за да поставят отново исканията си, сред които за премахване на търговските дружества в здравеопазването, за адекватни на труда им възнаграждения, за въвеждане на регламенти за професията им, както и за оставката на националното ръководство на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Това бе третият протест на медицинските сестри. Този път в него имаше два нови акцента.

„Протестираме и в знак на подкрепа на колежките ни от Враца, които бяха подложени на натиск от работодател и от местна власт. Наблягаме на промяната във финансирането на здравния модел. С този начин на финансиране няма как исканията ни да бъдат удовлетворени“, каза Надежда Маргенова, един от основните организатори.

Недоволството на „работещите, образовани бедняци“, както се изрази тя, бе подкрепено от уважавани в лекарското съсловие дългогодишни специалисти: хирургът д-р Михаил Жечков, ендокринологът д-р Димитър Димитров, анестезиологът д-р Димитър Боянов. Д-р Боянов заяви, че недоволството е резултат от неразумната политика, която се води от 10-15 години насам.

„Онзи ден проф.Миланов каза, че ще ходи с черни фланелки, защото това е покров. Всички плачат, дано някой ги чуе. Тъй като това вече рефлектира върху Нова Загора, Ямбол, Кърджали. Няма дори общопрактикуващи лекари“, каза още д-р Боянов. Протестиращите подчертаха, че на предходния протест в Сливен Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ги е подкрепила с декларация, въпреки че становището на националното ръководство на БЛС било друго.

Организаторите на протеста информираха още, че е постъпил неофициален сигнал за отправени заплахи към някои сестри в Сливен, че, ако участват в протеста, ще бъдат уволнени. Натискът бил упражнен от ръководството на заведение за доболнична помощ. Информацията обаче все още не е проверена и затова бе отказан коментар.

На 15 май в София ще се проведе национален протест на специалистите по здравни грижи, в който ще участват и сливенските им колеги, бе казано още на протеста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България