В Детски кът във Варна отварят работилница за мартеници

Парите от Пижо и Пенда отиват за специализирана детска линейка за УМБАЛ "Св. Марина"

В специално украсена и отоплена шатра в Детски кът-Варна отварят работилница за истински мартеници през уикенда. Две помощнички на баба Марта Росица Станева и Ани Жорова с богат опит в народни събори и историчски разстановки в България ще помагат на малчуганите да обагрят вълна в бяло и червено и да направят своите Пижо и Пенда.

Участието в работилницата е безплатно за всички. Родителите и гостите на парка ще имат възможност да закупят направените амулети, като приходите ще отидат за закупуване на специализирана детска линейка за университетска „Света Марина“ във Варна, посочват организаторите. Те припомнят, че "Пирогов" в София се сдоби с такава в началото на миналата година от дарителска кампания. Същата е използвана и от варненската болница само за миналата година над 12 пъти.

На 1 март на входа на езерото с лодките ще бъдат открити две 5- метрови фигури на Пижо и Пенда. Двете мартенички са най-големите правени до сега у нас от метал Автор на фигурите е известният варненски склуптор Венци Марков. Негово дело са "Делфините" пред Черно море, както и по-малките Пижо и Пенда, които са до 2 м, на "Слънчевия часовник". За откриването се шият специални одежди на двете фигури от бял и червен цвят.

Мартеницата е символ на мир и любов,на здраве и щастие. Пазят къщата от злини.Белият цвят символизира дълъг живот, червеният - здраве и сила. Невестите носят мартениците отдясно, момите - отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже - изрязани до възела, за да не се развяват по седянките

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони