В Драгоданово настръхнаха срещу скандален интернат

Жителите на сливенското с.Драгоданово събират подписка с искане незабавно да бъде закрит социално-педагогическия интернат в селото - съобщи кметът Станчо Станчев.

В интерната са настанени с решения на съда 30-ина деца, които са в конфликт със закона. Те са от различни краища на страната. "Цялото село реве от този интернат! Хората са направо изплашени! Няма никакъв контрол върху децата. Сградата им - под ключ, а те, вместо да учат, са навън даже и посреднощ. Каква е тази превъзпитателна мярка!? Ходят по къщите, разбиват, рушат, крадат, тормозят самотни възрастни старци, проституират!" - заяви още кметът Станчев.

Шест са социално-педагогическите интернати в страната. При серия от проверки на националния омбудсман Мая Манолова в тях, най-скандални нарушения бяха установени в интерната в Драгоданово. Бяха констатирани включително случаи на извращения на деца от деца, проституиране за по 5 лева. По данни на полицията, имало е и по 100-ина жалби за кражби и престъпления, извършени само за месец. През миналата есен Мая Манолова заяви, че интернатът трябва да бъде закрит.

"Аз бях против тогава, имаше нов директор, нов екип. Но какво стана? След новия директор дойде втори, после трети...Промяна няма. Затова протестът на жителите на Драгоданово е основателен и аз не просто съм зад тях, а пред тях и ще отстоявам искането им. Интернатът е държавен. И след като съберем подписката за закриването му, ще я внеса до областния управител на Сливен" - съобщи кметът Станчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони