В един хотел на различни места

Морските пътешествия стават по-достъпни и дават повече възможности за забавление, почивка и туризъм

Цените варират, но тенденцията е да спадат

От Северния до Южния полюс, от Южнокитайско през Средиземно до Карибско море – все повече хора избират да прекарат ваканцията си на круизни кораби, като посещават всеки ден различно място. Морските пътешествия имат своите предимства и недостатъци, но последните стават все по-малко благодарение на целенасочените усилия на туристическата индустрия. В същото време екскурзиите по вода набират популярност и предлагат нови удобства и възможности за забавление и почивка.

Круизните пътувания често са по-достъпни, отколкото хората предполагат. Тенденцията е цените да пълзят надолу заради голямото предлагане, а услугата да става все по-качествена. По статистически данни за 2016 г. средната цена на средиземноморските круизи е 187 евро на ден. Разбира се, могат да се намерят и по 70-80 евро, а също и по 700-800 евро. Според джоба си, пътниците имат огромен избор от маршрути, кораби и различни категории кабини за настаняване. А в зависимост от желанията си могат да се спрат на пътувания с насоченост за семейна почивка, за разглеждане на туристически обекти или за изследоване на нетрадиционни дестинации.

На борда повечето от забавленията и храненето са включени в цената. Новите кораби са по-скоро ваканционни селища, отколкото само петзвездни хотели, каквито бяха доскоро. Туристите могат да предвиждат и контролират разходите си. И трябва да имат наум, че често алкохолните питиета не влизат в пакета олинклузив, телефонните обаждания и ползването на мобилни данни могат да надуят сметката, а плащането на място с кредитни карти да е съпроводено с допълнителни такси и преизчисления на валутата.

Съвременният круиз представлява съчетание от туризъм, почивка и преживявания. По време на пътуване пасажерите решават дали да събират слънчев тен на палубата, дали да се забавляват в басейна или да се наслаждават на масаж в СПА центъра. През цялото време на борда се предлагат различни дейности – гимнастика, танци, конкурси, кулинарни курсове, театри, цирк, кино и какво ли още не. Активните натури могат да се занимават непрекъснато с нещо интересно, а пасивните – да релаксират.

Не бива да се подценява здравословният ефект на пътуването далеч от брега, тъй като чистият солен въздух се отразява позитивно на редица заболявания (например алергии, възпаления на дихателните пътища и кожата и др.). В лятната жега морската прохлада е добре дошла за хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, а спокойната обстановка е като мехлем за нервите и душата.

Повечето туроператори предлагат удобен транспорт до началната точка на круиза, така че отпада и този проблем. Щом човек се настани в кабината, повече не му се налага да опакова и разопакова багажа, а всеки ден вижда ново място, без да сменя стаята си. Това пести много време, усилия и средства. Никой не мисли как да открие добри ресторанти и как да стигне до интересни забележителности – всичко е предварително подбрано и организирано. Днес разглеждаш гейзери в Исландия, утре – фиорди в Норвегия, вдругиден – каналите на Стокхолм. При това без да сменяш мястото за нощувка нито превозното средство.

 

10 нови кораба за 2018 г.

През идната 2018 г. ще започнат да оперират много нови кораби, които сега са в процес на завършване. Сред тях ще бъде Symphony of the Seas, който е най-големият по брутотонаж (230 000). Всички кораби предлагат впечатляващи възможности за забавление, дори слънчеви бани и хранене на летящо килимче, каквото се появава на борда на Celebrity Edge. Ето десет от най-интересните попълнения в круизната флота за 2018 г.

Carnival Horizon

Най-големият круизен оператор Carnival ще получи през април новия си кораб от италианската корабостроителница Fincantieri в Триест. Първите пътувания ще са в Средиземно море, след което плавателният съд с капацитет 4000 пасажери се отправя към Ню Йорк и Маями.

Symphony of the Seas

Също през април за старта на круизния сезон в Европа в Средиземно море ще започне да оперира новият най-голям кораб на света. С дължина 362 м и 18 палуби плавателният съд на американската компания Royal Caribbean може да посрещне 5400 туристи и да им предложи много забавления, включително парк с истински дървета.

Norwegian Bliss

През пролетта на 2018 г. норвежкият туроператор Norwegian Cruise Line ще пусне един от най-големите кораби с 20 ресторанта и още толкова барове. Капацитетът на Norwegian Bliss е 4200 гости, които ще се забавляват на уникален многоетажен спортен комплекс от водни пързалки.

Seabourn Ovation

Това е компактен “бутиков” кораб на британско-американската фирма Seabourn с 302 луксозни апартамента, който може да влиза в малките пристанища. Ще оперира основно в Средиземно море и на Скандинавския полуостров.

Flying Clipper

Догодина ще се реализира мечтата на шведския предприемач Микаел Крафт и на вода ще слезе най-големият ветроход Flying Clipper. Дългият 162 м и широк 18,5 м кораб може да посрещне до 300 любители на плаването с вятър. Петте мачти са оборудвани с 35 платна с обща площ 6350 квадратни метра.

Neue Mein Schiff 1

От май 2018 г. любителите на олинклузив ще могат да се наслаждават на включени в цената над 100 напитки. Германският кораб за 2900 пътници очаква предимно немски туристи за круизи в Балтийско море и Северна Европа през лятото, а през зимата – на Канарските острови.

MSC Seaview

Този нов и красив италиански кораб за 4100 пътници ще започне да пътува в Средиземно море, а след това ще се отправи към Южна Америка. По дължината на корпуса е оформена променада за слънчеви бани и разходки, осеяна със заведения за хранене.

Roald Amundsen

През октомври 2018 г. ще бъде готов изследователско-круизния кораб на името на знаменития пътешественик Роалд Амундсен, изработен за норвежката фирма Hurtigruten. За да не се замърсява природата, задвижващата система е хибридна с много ниско ниво на отделяните вредни вещества. До 530 туристи ще имат възможност да пътуват в студените води на Северния и Южния полюс.

Celebrity Edge

Американският оператор Celebrity Cruises поставя нови мащаби с почти готовия кораб Celebrity Edge. Отстрани на корпуса е прикрепена специална платформа над водата тип летящо килимче, която увеличава зоната за заведенията, за слънчеви бани. По нов стандарт са оборудвани луксозните 918 кабини с напълно интегрирани балкони.

Aida Nova

Новият германски кораб ще бъде първият от ново поколение, който ще се задвижва от система на втечнен газ. Той трябва да започне да оперира в края на 2018-а, за да осигури на немските туристи вълнуваща зимна ваканция на Канарските острови.

 

Престъпление и наказание

Капитанът е полицаят на борда

Какво се случва с нарушителите на закона

Круизният кораб е като пътуващ град. А в един град може да се случи всичко, включително малки, големи или още по-големи престъпления. В днешния свят техните извършители не ги хвърлят на акулите, нито ги оставят на самотни острови. Когато се установи престъпление, капитанът може да действа като полицейски началник и да постанови злосторникът да бъде затворен в кабина (на някои кораби има специални помещения), охраняван от здрав моряк, дори да му бъдат поставени белезници, но под лекарско наблюдение. На борда винаги има охрана от обучени специалисти.

По правило на кораба важи юридическата система на държавата, под чийто флаг се плава. Ако капитанът няма правомощия да води разследване и да налага наказание, функциите му се ограничават до затваряне на заподозрения до пристигането в следващото пристанище, където той се предава на полицията. Някои туроператори в Карибския басейн имат точни правила и винаги свалят престъпниците в мексиканския град Канкун, известен със строгия си затвор. Престъпления на корабите обаче се случват рядко, тъй като има инсталирани камери и е трудно извършителят да намери убежище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм