В Испания разбиха международна групировка за кражба на автомобили

Арестувани са 19 души, сред тях и българин

Гражданската гвардия на Испания е разбила международна престъпна групировка, която се е занимавала с кражби на автомобили. Операцията е с участието на полицейските служби на България и Португалия, съобщава испанската La Guardia Civil.

Арестувани са 19 души. Сред тях има българин, който е съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба.

Задържаните са с различна националност, включително испанска, гръцка, българска, румънска полска, френска, португалска и бразилска.

Смята се, че групата е спечелила над 1,5 млн. евро от продажбата на най-малко 85 крадени автомобила. Участниците в бандата са заподозрени в кражба, подправяне на документи и пране на пари.

Разследването е започнало през септември 2016 г., когато испански гражданин е подал сигнал в полицията, след като е получил глоба за превишена скорост в район, в който не е шофирал. В хода на следствието се е установило, че колата, чийто водач е бил хванат с превишена скорост, е двойник на колата на подалия сигнала испанец – автомобил от същата марка, цвят и същия регистрационен номер. Чрез собственика на „клонирания“ автомобил – българин, по-рано съден за кражба на автомобили, полицията е стигнала до останалите членове на бандата.

По данни на Интерпол, престъпниците са крали автомобили в различни райони на Испания, фалшифицирали са регистрационните номера, а след това са продавали колите в други европейски страни. Следствието предполага, че на джамбазите е помагал член на градския съвет на Мадрид, който е снабдявал групировката с информация за съществуващи автомобили, които биха могли да „клонират“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа