В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Властите в Истанбул забраниха представление на пиеса за диктатор, позовавайки се на дадените им правомощия в рамките на извънредното положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

"Просто диктатор" е продължителен монолог на владетел на неуточнена страна, който разказва за своето издигане на власт. Докато диктаторът говори, се чуват скандиранията на разгневени демонстранти, които приближават резиденцията му, но това не го безпокои.

Тази сутрин полицията уведоми театъра в квартал Кадъкьой, че представянето на пиесата в което и да е открито или закрито пространство в квартала се забранява.

Според уведомлението е било оценено, че "пиесата може да засегне обществения ред и сигурност по негативен начин".

Актьорът, който представя моноспектакъла - Баръш Атай, който е открит критик на президента Ердоган, обеща на публиката, че те все пак ще видят спектакъла.

"Нямаме никакви очаквания от правосъдна система, която се е превърнала в играчка в техните ръце, така че няма да оспорим тази забрана в съда", написа той в Туитър. "Но ние ви обещаваме, че "Просто диктатор" ще стигне до всички. Много скоро!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят