В Италия глобиха албанка с 30 000 евро заради отказ да открие лицето си

никаб, бурка

40-годишна жена от албански произход беше глобена с 30 000 евро в Италия, защото отказала да свали никаба си на обществено място, предаде агенция АНСА, цитирана от БГНЕС.

Съдия в град Порденоне наложи глобата, която заменя първоначалното наказание от 4 месеца затвор. Инцидентът е станал преди около месец по време на открито заседание на градския съвет в Сан Вито ал Таляменто. Жената, която живеела там от 2000 година и наскоро получила италианско гражданство, отказала да свали традиционното мюсюлманско покривало за глава, въпреки настояването на кмета. Той изтъкнал, че всички участници в заседанието трябва да бъдат разпознаваеми.

Нарушителката била изведена от залата и обвинена в нарушаване на обществения ред. От 1975 година в Италия има закон, който забранява носенето на закриващи лицето шапки и покривала, включително и матоциклетни каски, на обществени места. Законът бил насочен първоначално срещу организираната престъпност. През последните години няколко италиански града затегнаха мерките и в болниците е задължително откриването на лицето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа