В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация

Причината - авиобомба от Втората световна война

Около 54 000 души бяха евакуирани тази сутрин в Бриндизи заради открита през ноември невзривена бомба от Втората световна война. Това е най-голямата евакуационна операция в Италия от следвоенния период.

По заповед на градските власти в Бриндизи е създадена карантинна зона, от която сапьорите трябва безопасно да изнесат стария боеприпас.

Част от жителите на града започнаха да напускат домовете си още в събота вечерта, за да не се създава паника. Към 8 ч сутринта местно време всички бяха евакуирани. Около 1000 служители на реда и 250 доброволци участваха в операцията по евакуация.

Английската бомба от Втората световна война, хвърлена вероятно през 1941 г., беше намерена по време на строителни работи за разширяване на местния киносалон "Андромеда".

След неутрализирането им, боеприпасите ще бъдат извадени извън града и в понеделник ще бъдат взривени в специално подготвена кариера.

За последен път невзривен боеприпас бе причина за евакуация на гражданите на северния италиански град Болцано на 20 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа