В Каолиново правят трети опит за църква

Îáùèíà Êàîëèíîâî å äàðèëà òåðåí çà õðàì â ãðàäà

В град Каолиново, Шуменско, ново църковно настоятелство прави пореден опит да съгради храм след близо 20 г. напразни усилия. Общинският съвет дарил наскоро подходящ парцел и това е трето място, на което местните хора се надавят да съградят храм. В Каолиново над 80% от хората са мюсюлмани и имат джамия, а към 130 християни се надяват да имат църква. Иначе, за да запалят свещ и се помолят, трябва да пътуват 7 километра до съседното село Тодор Икономово.

Първи дарител станала адвокат Теодора Минкова, защото инициаторите нямали пари за печат и вписване на договора за дарение на парцела в агенцията. Стратирали с нейните 100 лв. След това лични 1000 лв. по сметката внесъл кметът на Каолиново Нида Ахмедов. Очакват се и други благодетели, за да стартира градежът, казва Светлана Петкова, член на настоятелството.

Още през 2001 г. общината отредила терен за църква в централен парк. Мястото било осветено, направена била и първа официална копка. Когато общинският багер дошъл за същинска работа обаче, ударил на камък. Оказало се, че отдолу има масивна скала и няма как да се направят основи. После радетелите за храм имали възможност да превърнат сградата на старото училище в църква. Парцелът бил даден на пожарната служба и щял да бъде тесен за двете институции. Сега новият парцел е на добро място близо до центъра и срещу джамията. В това няма нищо лошо, защото от настоятелството са убедени, че и мюсюлмани ще им помогнат за съграждането.

Имали идея да купят сглобяем параклис, но ще им трябват много пари, да го платят наведнъж. Ще градят на етапи с дарения. Банковата сметка е обявена на страницата на общината. Арх. Яна Рафаилова ги зарадвала, че може да получат в дарение проект на църква от 70 кв.м. Толкова ще са напълно достатъчни за лелеяната "Свето Успение Богородично", казват местните хора.

Снимка Архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони