В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Няколко хиляди души са се събрали пред храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата Украинска православна църква. По централните улици на Киев днес са паркирани много автобуси, с които вярващите вече са пристигнали в столицата.

В района на църквата са предприети засилени мерки за сигурност: много от полицейските служители охраняват площада и улиците, които са в непосредствена близост до нея. Хората пред входа на Софийския площад са проверявани с метални детектори.

Пред храма е издигната трибуна, от която, както се очаква, след завършването на Събора, главата на новата украинска църква ще се обърне към вярващите. Освен това са инсталирани два големи екрана, на които ще се излъчват службите, както и вероятно някои моменти от Събора. Освен това има три пункта, където хората могат да пият горещ чай.

Според предварителната информация 192 делегати ще вземат участие в Обединителния събор за учредяване на единна поместна Украинска православна църква, който ще се състои на 15 декември, пише вестник „Украинская правда“.

Te ще изберат Примас (предстоятел – бел. ред.) в два тура. От Украинската православна църква-Киевски патриархат на патриарх Филарет ще присъстват 42 йерарси заедно с по един свещеник и един мирянин – общо 126 делегати.

От Украинската автономна православна църква на архиепископ Макарий ще присъстват 12 епископи, като всеки от тях ще е придружен от по един свещеник и един мирянин - 36 делегати.

"От Украинската православна църква-Московски патриархат (която към момента е единствената канонична църква на територията на Украйна – бел.ред.) са потвърдили участие 10 епископи, всеки от тях придружен от по един свещеник и един мирянин - общо 30 делегати", отбелязва източник на редакцията.

Общо, според предварителните изчисления в Събора ще вземат участие 64 йерарси, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 участници. По време на събора ще се проведе тайно гласуване за предстоятел. Ще има два тура. В първия кръг ще участват всички издигнати кандидати. Във втория тур ще участват тримата кандидати с най-голям брой гласове от участниците в Събора, а победителят ще бъде избран за предстоятел.

Като почетни гости ще присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на Върховната Рада на Украйна Андрий Парубий.

На Събора трябва да се утвърди и устава на бъдещата Украинска православна църква, която се очаква да получи автокефалия от Вселенската патриаршия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България