В Клисура произвеждаме най-вкусните картофи в България, твърдят наследниците на Боримечката

„В Клисура произвеждаме най-вкусните картофи в България”, категорични са наследниците на Иван Боримечката, чийто паметник се извисява над разположеното между полите на Средна гора и Стара планина китно градче. Там в събота се проведе 31-ото издание на традиционния Празник на картофите и земеделските производители. Хубавото време и богатата празнична програма събраха на площада в планинския град стотици хора, дошли от цяла България.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави земеделските производители, благодарение на които се организира този празник.  През 1986 година група ентусиасти, по инициатива на тогавашния директор на музея в Клисура Христо Енчев и на столичния адвокат Иван Шабанов, в Труфчевата къща е направен първият и единствен до момента Музей на картофите. Още същата година в началото на есента започва и провеждането на Празника на картофите, посветен на местното трудолюбие и плодородие.

Затова днес град Клисура е известен не само с патриотичното си и борческо минало, но и с отглеждането на едни от най-вкусните картофи в цяла България. Наред с празничната програма организаторите бяха подготвили изложбите „Детска есенна фантазия“, „Кулинарните специалитети на есента“, „Природни феномени от земеделските стопанства“ и „Килимарството в Клисура“, а кметът на Клисура Генка Тодорова награди най-талантливите участници в тях. В празника участваха малчуганите отместната дДетска градина „Ана Козинарова“, ученици от ОУ „Христо Г. Данов“, женската певческа група „Детелина“, камерен танцов ансамбъл „Розова долина“ към Народно читалище  „Васил Левски – 1861 г.“  - Карлово и танцов ансамбъл „Кремиковци“, а в народното веселие се включи и оркестър „Развитие“ от град Стражица.

Земеделските стопани от Клисура представиха атрактивна изложба от картофи с уникални размери и причудливи форми, като плодовете феномени  ще бъдат подредени в една от залите на читалището. Подготовката на празника, посветен на най-тачената земеделска култура в града,е започнала още в началото на седмицата. Редом с възрастните в изложбите, показващи изобилието на реколтата от земеделския труд, активно участват и децата, изработили прекрасни сувенири и играчки от природни материали - шишарки, борови клончета, интересни камъчета, открити в плодородните клисурски градини.  Местните кулинари пък демонстрираха своите умения в приготвянето на най-вкусните и с неповторим вид ястия от картофи, плодове и зеленчуци, отглеждани в техните стопанства. От кметството в Клисура пък организираха на градския площад и голям базар на плодове, зеленчуци, мед и продукти от тях и бирен фестивал.

Заради липса на пазар на картофи в последните години местните стопани сериозно се замислят дали да не се откажат от производството на вкусния зеленчук и вместо него да започнат да садят в имотите си в полите на двете планини розови насаждения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони