В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

„Комисар Рекс“ е австрийско-германски сериал на ORF и Sat.1, излъчван между 1994 и 2004. През 2007 г. поредицата е възродена под австрийско-италианска продукция на RAI и от 2009 г. насам е направена изцяло в Италия, със случайни епизоди в Австрия. RAI отменя австрийско-италианската продукция през юни 2015 г., след осем италиански сезона. През 11-ти сезон локацията на сериите се премества в Рим. Рекс има нов партньор – италианският детектив от отдел убийства Лоренцо Фабри. Тогава започва да се говори на два езика – немски и италиански. В 14-ти сезон той е убит от бомба в колата пред очите на Рекс.

Идеята за създаването на „Комисар Рекс“ възниква през 1992 година. Първоначално режисьорът не планира да прави филм с участието на куче - разработен е проект за детективска поредица за полицейски служители. Тобиас Морети е поканен на кастинг, където се появява придружен от четириногия си приятел. Двойката изглежда много хармонично. Именно тогава режисьорът абсолютно спонтанно решава да използва куче във филма. Написват сценария и започва кастинг, който продължава доста дълго. Щателно подбират кандидатите, като разбира се претендентът за главната роля, трябва да е умно и хитро куче. Когато актьорският състав е одобрен, започва обучението на кучето, което продължава шест месеца. Заснемането на първите две серии също отнема много време и накрая, на 10 ноември 1994 г., дългоочакваната премиера е факт... И предизвиква истински фурор! Така започва всичко. Оттогава сериалът е обичан по целия свят, само в Германия четириногият пазител на реда има 8,5 милиона фенове. Към днешна дата „Рексоманията” е обхванала повече от 100 страни.

Хиляди фенове купуват касети и книги за четириногия комисар, създават уебсайтове в чест на това умно и очарователно австрийско куче, което успя да завладее целия свят. Благодарение на него всички знаят, че Виена е не само град на валсове и щрудели, но и град, в който е живял Рекс.

От 17-годишна възраст Карл Люис Милър служи като доброволец във ВВС на САЩ, където основното му задължение е обучението на кучета. Властите веднага обръщат внимание на талантливия младеж, неговите немски овчарски кучета са най-дисциплинирани и дори участват в паради. След като напуска армията, той си изкарва прехраната с частни дресировки, след което постъпва на работа в Холивуд: храни, пои, мие животните, които участват във филмите. Шефовете на „фабриката за мечти“ го забелязват и Милър започва да се изкачва по кариерната стълбица и в крайна сметка получава позицията треньор на животни-артисти. Оттогава той успешно обучава животни за работа пред камерата, основава развъдника Animal Action и заедно с дъщеря си Тереза ​​Ан преподава трикове на животински герои от любими филми като „Прасето Бейб”, „K-9: Кучешка работа”, „Бетовен”, „Танцуващия с вълци” и много други.

Тереза ​​Ан Милър е треньор и по стечение на обстоятелствата домакин на двама комисари Рекс. Още от дете тя се привързва лесно към животните. Тереза просто няма друг избор, защото постоянно пред очите й е примерът на баща й, който прекарва много време с котки, кучета и други животни. Именно той пробужда у дъщеря си любов към животните.

Дебютът й като треньор е през 1984 г., когато Карл Милър кани 9-годишната си дъщеря като помощник при снимането на „Котешко око“ по романа на Стивън Кинг. Оттогава тя постоянно помага на баща си. Поради факта, че Карл Милър участва в различни американски телевизионни проекти, той изпраща дъщеря си във Виена, за да работи по новия сериал „Комисар Рекс”.

Тереза ​​е много внимателна към своите домашни любимци, работи много и понякога се изморява повече от „най-добрият приятел на човека“. Тя не само обучава Рекс на нови трикове, но и го поощрява на снимачната площадка, постоянно го насърчава и се грижи кучето да не губи не само добра физическа форма, но и интерес към работата. Тереза ​​твърди, че работата с кучета е също толкова трудна, колкото и с всички други животни, понякога е необходимо да проявите много въображение, за да постигнете желания резултат и, разбира се, трябва да сте добър психолог, да можете да усетите настроението на кучето.

През 1995 година тя издава видеокасета, където показва как обучава Рекс на различни номера, дава практически съвети и разкрива някои тайни на работата си. Между другото, тази видеокасета успешно се продава и до днес.

„За нас хората работата по „Комисар Рекс” е трудна, изморителна и много упорита. За Рекс, това е просто игра “, каза треньорът Карл Милър в интервю. Най-често умният Рекс се впуска в преследването на престъпник, трябва да преодолява различни препятствия, включително и да скача през затворен прозорец. Кучето се засилва, лети към стъклото, пречупва го, фрагменти летят във всички посоки и безстрашното животно се втурва, сякаш нищо не се е случило. Да накараш куче да скочи през затворен прозорец, дори и да е направено от захар, изобщо не е просто. Милър разкрива тайната на този трик: специално за него е разработена определена методика на дресировки. Отначало Рекс се учи да скача през празна рамка на прозорец и когато кучето става уверено, рамката е запълнена с тънко фолио с голям отвор в центъра. Когато Рекс свиква да прескача през разкъсаното фолио, поставят ново - с малка дупка. След като кучето се научава да скача през прозореца, разкъсвайки фолиото в полет, в рамката е поставена захарна пластмаса и снимането може да продължи. Такива „стъклени“ счупвания при първото докосване не нараняват кучето, а изглеждат като истински.

До 2017 г. пет овчарски кучета влизат в кожата на Рекс: Санто фон Кай Зийгмайер, Рет Бътлър, Хенри, Ник и Аки. Комисар Рекс става толкова популярен в Русия, че през 20017 г. вестник „Комерсант“ включва този смел пазител на реда в списъка на най-известните австрийци, наред с Моцарт, Строс и Фройд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл