В крепостта Русокастро откриха калдаръм, по който е стъпвал Иван Александър

Пътят на 700- 800 години е изключително рядка находка

Бургаските археолози откриха средновековен калдъръм в крепостта Русокастро. По него са стъпвали цар Иван Александър и император Андроник ІІІ Палеолог. Калдаръмът е много добре запазен, от XIV век е, много дълго време е стоял под земята, обясниха археолози.

Калдаръменият път, една от бойните кули, както и част от входа на крепостта, са били разкрити при археологическото проучване, което с пълна сила тече това лято. То се извършва от екип на Регионалния Исторически музей- Бургас, с научен ръководител Милен Николов и зам.-ръководител Доротея Гюрджийска.

"Това е изключителна рядкост- да се намери подобен път, на 700- 800 години...Слава Богу, че имах шанса да видя и да проучвам такова нещо. Изключително е впечатляващо. Аварийно ще го консервираме и идеята ни е догодина той да бъде експониран- находката да бъде достъпна за туристи. Много се вълнуваме, защото това наистина е изключително рядка находка, целият обект е много интерсен и уникален", коментира пред Труд Милен Николов, който води разкопките.

Археолозите ще концентрират работата си и върху разкриване на централния вход, вътрешността на бойната кула и цитаделата на крепостта.

Финансирането на разкопките идва от Община Камено. Идеята е, крепостта да стане атрактивна туристическа дестинация. Тя се намира на 2 км от едноименното село- Русокастро, в община Камено и е най-голямата в днешна Югоизточна България. Площта и е 50 дка, укрепена е с двойни крепостни стени и цитадела.

За 2016 година са осигурени 33 000 лева, към които се добавят още 5 000 лева държавна субсидия от Министерството на културата, съобщиха от кметството.

Планира се след приключване на археологическия сезон, да се пристъпи към консервационно-реставрационните работи на разкритите структури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България