В Лозана започна международната среща за Сирия

Джон Кери и Сергей Лавров

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров подновиха днес на срещата в Лозана подновиха преговорите относно ситуацията в Сирия, три седмици след развалянето на проекта за споразумение за прекратяване на огъня, предаде БНР.

Кери отбягваше нови двустранни преговори с Лавров, който пристигна в Лозана вчера вечерта. Поканата, отправена от Кери към външните министри на Турция, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Йордания и Египет да се присъединят към разговорите ще доведе до по-голяма подкрепа за сирийското правителство и бунтовници.

Според високопоставен държавен служител на САЩ на срещата в Лозана ще бъдат представени нови идеи, които могат да послужат за основата на нов мирен процес.

Западните сили обвиниха Русия и Сирия в извършване на жестокости с бомбардирането на болници, убиването на цивилни и попречването на медицински евакуации, както и в атаката срещу хуманитарен конвой, който отне 20 живота.

Сирия и Русия от своя страна отговориха, че целите им са били терористи в Алепо и обвиняват САЩ в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня чрез бомбардирането на сирийски военни части, които са се борили със сепаратисти на Ислямска държава. САЩ изрази своето съжаление за случая.

Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура предложи да изведе членове на ислямистката военна групировка Джабхат Фатех Шам извън Алепо, ако това действие ще доведе до прекратяване на огъня с останалите бунтовници.

Лавров обяви, че не планира да предложи нови мерки за мирното решаване на сирийската криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят