В Македония всички празнуват изборна победа

Снимка: Архив

Оспорвани резултати на предсрочните парламентарни избори в Македония. В двете водещи партии в балканската страна ВМРО-ДПМНЕ и СДМС празнуват победа, докато от Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не са обявили разпределението на мандатите в 120-местния законодателен орган в Скопие.

Консервативната коалиция, водена от ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, получава почти 37,96 на сто от гласовете. А коалицията, оглавявана от Социалдемократическия съюз за Македония на Зоран Заев, събира 36,65%. Разликата между двете партии варира около 15 хил. гласа

Това показват резултатите при обработени близо 98 процента от гласовете. И досегашните управляващи ВМРО-ДПМНЕ, и техните опоненти от Социалдемократическия съюз за Македония обявиха победа в изборната нощ още преди да бъдат обявени окончателните резултати от вота.

Въпреки това, според изчисленията, шансовете за какъвто обрат в полза на СДСМ са малки. От ДИК съобщиха обаче, че разпределението на мандатите между партиите, които ще влязат в новия парламент, ще бъде обявено по-късно в понеделник.

Това обаче не попречи на празничната атмосфера в двата противникови лагера, които побързаха да организират митинги в чест на изборните резултати. Симпатизанти и активисти на СДСМ, носещи знамена и плакати, се събраха пред сградата на правителството, за да отпразнуват победата в Първи избирателен регион (Скопие). „Падна режимът, имаме един депутат повече от ВМРО-ДПМНЕ“, побърза да обяви от набързо издигнатата сцена лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев, който по-рано обяви, че ще сложи край на политическата си кариера, ако партията загуби извънредния парламентарен вот.

Същевременно Влатко Гьорчев от ВМРО-ДПМНЕ също обяви победа за партията си. „Тази вечер се случи десета по ред победа на ВМРО-ДМПМЕ. Резултатът показва победа. "Благодарим ти, Македония“, заяви Гьорчев.

По-късно се изказа и лидерът Никола Грувски, който обяви победа на предсрочния вот за парламент на Македония, подчертавайки същевременно, че партията е имала изключително силен противник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа