В Македония завършва кампанията за референдума за името

Тази вечер в Македония завършва кампанията за агитация сред гражданите за участие в насрочения за неделя референдум. Македонците са призовани да дадат мнението си - дали подкрепят евроатлантическата интеграция на държавата си чрез промяна на името й, съгласно договора с Гърция, предаде БНР.

Официално кампанията започна на 10-и септември, но в нея се включиха само представителите на властта. Днес премиерът Зоран Заев отново призова сънародниците си за активно участие в допитването: "Вие гражданите имате ключа да направите нашата държава членка на европейското семейство".

Същевременно президентът на Македония Георге Иванов заяви в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на ООН, че той няма да гласува в предстоящото на 30-и септември допитване. Иванов припомни на сънародниците си, че участието в референдум не е задължително и изрази очакване "мъдър отговор".

Агитационната кампания премина без участието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която определя договора с Гърция като най лошото възможно решение за Македония, защото с него страната губи името и идентичността си и променя конституцията си. На тези коментари в днешното си обръщение към нацията премиерът Зоран Заев отговори така: "Нашата идентичност никой повече няма и не може да я отрече."

юНа 30-и септември жителите на Македония са призовани да отговорят на въпроса: "Дали сте за  членство в ЕС и НАТО, с приемане на договора между Република Македония и република Гърция?".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа