В Малайзия си назначиха и.д. крал

Султанът на щата Перак, Назрин Мийзудин Шах, бе назначен за изпълняващ длъжността крал на Малайзия. Това е станало на извънредно заседание на Съвета на управляващите (наследствени султани), проведена след решението на Мохамед V да се откаже от престола, съобщава The New Straits Times.

В срещата са участвали само шестима от общо деветимата султани, които са обсъдили и въпроса за насрочването на дата за извънредни избори за нов крал на страната. По-подробна информация за резултатите от заседанието не се привежда.

Мохамед V бе избран за монарх през април 2016 г. за срок от пет години, но в неделя обяви изненадващото си решение да се оттегли от поста – за първи път в историята на Малайзия. Причините за решението му така и не бяха разкрити. В медиите вече се появи информация, че то е взето под натиска на Съвета на управляващите, които не одобряват брака му с руската кралица на красотата Оксана Воеводина.

В съвременната Малайзия, която е конституционна монархия от 1957 г. насам, кралят изпълнява церемониални функции и е върховен главнокомандващ. Приемането на закони или назначаването на всеки министър изисква съгласието му, което монархът дава „по препоръка на парламента и правителството".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия