В морските летища са инвестирани 390 млн. лева

Пътниците за Южното Черноморие бележат ръстове и извън сезона

През първите 12 години на концесията си компанията"Фрапорт България" е инвестирала 390 млн. лева в морските летища, за да отговарят на най-високите европейски стандарти за безопасност според ЕАSA, съобщиха от пресцентъра. През 2019 г. продължава разширяването и рехабилитация на перона за въздухоплавателни средства, проектира се нова сграда за служба "Пожарна безопасност", както и ремонт на четири пътеки за рулиране. На летище Бургас продължават проектите за ремонт на перона, разширяване на пътническия терминал и увеличаване на паркинг зоната.

Черноморските летища са обслужили над 38 000 полета през рекордната 2018 г., като са посрещнали 5.5 млн.пътници, припомнят от фирмата-концесионер.

Ръстът отбелязан от двата аеропорта на „Фрапорт България“ е 13%, а за последните 3 години трафикът се е увеличил с 50% до 60%.

„Фрапорт България “ постигна ръст в Южното Черноморие извън сезона. През октомври, например, летище Бургас бележи ръст на пътниците от 102%, през ноември 17% и през декември 14%, в сравнение с 2017 г.

Новите маршрути на юг миналата година бяха 14, а новите авиокомпании 10. Допълнителни маршрути се очакват и през 2019 г. Нискотарифната английска авиокомпания Jet2.com обяви, че през май 2019 г. ще свърже Бургас с девет летища в Обединеното Кралство: Белфаст Интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

Новите маршрути за Варна през миналата година бяха 6, а новите авиокомпании 10. Развитието ще продължи и тази година, след като през декември Wizz Air обяви, че базира втори самолет в морската столица. В резултат нискотарифната авиокомпания ще обнови честотата на някои от осемте си настоящи дестинации, а от юли ще добави и 6 нови- Париж, Ливърпул, Копенхаген, Хамбург, Кьолн и Берлин.

Друга добра новина за 2019 г. идва от полския национален превозвач LOT, който от 9 юни започва да предлага редовни полети между Варна и Варшава. Услугата ще се извършва веднъж седмично- в неделя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика