В морските общини на Добруджа отмениха Богоявленския ритуал

В Балчик, Каварна и Шабла отмениха Богоявленския ритуал с хвърляне на кръста в морето заради зимната буря. Няма да се състои освещаването на бойните знамена на Военното поделение в Шабла, каза за „Труд” кметът на града Мариян Жечев.

Отменя се и хвърлянето на кръста на централния плаж, вълнението на морето е 4-5 бала, допълни той. Остава само освещаване на традиционния празничен курбан в село Крапец. Поради лошите метерологични условия община Каварна също отмени ритуала, остана само Богоявленският водосвет пред храм” Успение Богородично”.

В Балчик няма да хвърляме кръста в морето до офиса на Морска администрация, където обичайно се прави ритуалът. Вълнението е опасно и вятърът силен, обясниха от пресслужбата на общината. Всички пътища от морския град за областния център Добрич и за границата при Дуранкулак са затворени. Хората на хемодиализа са били хоспитализирани предния ден в болницата в Добрич, а в Балчик е докарана по-рано и родилка от село Ляхово, за да се изпревари сложната зимна обстановка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони