В Москва започна делото за убийството на руския опозиционер Борис Немцов

Петима души, обвинени за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, се изправят пред военен съд в Москва.

Бившият вицепремиер, който стана яростен критик на президента Владимир Путин, беше застрелян миналата година близо до Кремъл.

Смята се, че на обвиняемите – всичките чеченци, са обещани пари, за да го убият. Те отричат всички обвинения.

Роднините на Немцов се страхуват, че който и да е поръчал убийството, никога няма да разкрит.

Адвокат на семейството му заяви пред съда, че разследването нито е обективно, нито е пълно, като изтъкна липсата на видео доказателства, въпреки че престъплението е извършено близо до една от най-известните забележителности в Русия, съобщава Би Би Си, цитирана от БТВ.

Процесът започна при засилени мерки за сигурност, а подсъдимите бяха доведени в съда от въоръжени полицаи с маски на лицата.

Предполага се, че обвиняемите са следили Немцов с месеци.

Немцов беше първи вицепремиер при президента Борис Елцин през 90-те години, но след като изпадна в немилост при наследника на Елцин – Путин, той стана отявлен опозиционер и атакуваше правителството за икономиката, корупцията и участието във войната в Украйна.

Кои са обвинеямите?

Според прокуратурата физическият убиец на Немцов е Заур Дадаев, бивш заместник-командир на чеченския батальон "Север". Той се смята и за лидер на групата.

Братовчед му Анзор Губашев е карал колата, с която са избягали. Друг от заподозрените – Беслан Шабанов, също е бил в автомобила, но по-късно е починал, след като е бил задържан в Чечения. Предполага се, именно те тримата са следили Немцов.

Други трима мъже – Рамзан Бахаев, Тамерлан Ескерханов и Шагид Губашев, който е брат на Анзор, не са били на мястото на убийството, но според прокурорите са били съучастници в организирането на престъплението и са свързани с използваното оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа