В навечерието — грешките ще решат вота

Такава суматоха е настанала в малкото оставащо време до изборите, че остава само някой олигофрен да запита къде е Цветанов. Пита човекът, защото вижда , че за пръв път Борисов е поел сам да води цялата кампания на ГЕРБ. И всичко това върви по телевизиите. Вече и клипове му снимат — кара сам джип, с който инспектира поредния обект, гледа пред прозореца и говори като в предаването „Такси“ (БНТ). Излъчва бодрост, но явно не е доволен от обиколките на неговите кандидат – евродепутати, на чиито сбирки из провинцията се събират по-малко хора, отколкото на БСП. Това не се е виждало отдавна и говори по-добре от всякакви скучни дебати и клипове.

Впрочем първият и засега единствен дебат между водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП бе очакван с интерес — Елена Йончева срещу Мария Габриел. Все едно среща между огъня и леда, толкова са различни. Храбрата и устата журналистка срещу скучната брюкселска чиновничка. Но срещата не се разви точно по тази схема.

Мария Габриел се оказа „подкована“ от нейните пиари да бъде агресивна и тя не спря да заглушава през цялото време своя опонент като говори върху него и да „яде“ от времето му. Така тя успя да избяга от образа на сухата и лишена от емоции служителка.

Доколкото знам, при такъв дебат всеки от опонентите разполага със своето време и никой не може да му го отнеме, но водещите не направиха никаква бележка на Мария Габриел, мълчаха и стояха мирно като гвардейци пред Бъкингамския дворец.

Елена обратно - бягаше от образа на заядливата критичка, като старателно цитираше разни евро документи. Така предварителната схема бе нарушена, но дебатът не се водеше заради щабовете, а заради хората. А на тях Елена бе по-ясна, защото разглеждаше европейските теми през болките и надеждите на обикновените български граждани. И без да изостави своята битка срещу корупцията. За разлика от дебата между Сергей Станишев и Андрей Ковачев, които разговаряха свръхкомпетентно на прословутия брюкселски език, който не докосваше сърцата на зрителите.

Казват, че българите (както и другите европейци) слабо се интересуват от европейските теми и затова социолозите очакват малко хора да гласуват, както било по традиция. Този въпрос не е без значение, защото количеството на гласувалите оказва съществено и различно влияние върху резултатите на една или друга партия. Аз имам подозрение, че тази прогноза може да се окаже погрешна, защото изборите ще преминат под големия въпрос за бъдещето на вътрешнополитическото ни развитие. С две думи изборите ще бъдат битка за властта в страната. Това може да накара мнозина да гласуват на третия от почивните дни, вместо да отидат за гъби или на узо до Гърция. Това е въпрос и на финанси, а се знае чии избиратели са по-добре финансово.

Неубедително звучат обвиненията на премиера Борисов срещу президента Радев, че бил на страната на БСП в тези избори и слабите му аргументи, че бил по работа из страната, а не да агитира.

Първо, агитацията, която прави Борисов, е повече от очевидна. Даже работниците, с които се среща са с тениски с неговия образ и скандират „Бойко, Бойко“… Къде е Живков да се порадва на своя най-добър ученик? А скандирането само ни подсеща да попитаме „Абе, къде е Цветанов?“

Що се отнася до Радев, няма нищо изненадващо в това, че е на страната на БСП, като единствена алтернатива на управлението, което той отхвърля. Освен това Радев бе подкрепен от БСП при избирането му. Именно с напомнянето на този факт Борисов налива гласове на своите опоненти, защото Радев е с достатъчно висок рейтинг и днес.

Какво още може да се случи в оставащата до изборите седмица, което може да наклони везните в една или друга посока. Нови компромати? В употреба вече влязоха и врачките, и астролозите, и нумеролозите.

Социолозите стопираха движението на резултатите от изследванията си върху неангажиращата констатация, че има паритет и нищо не се знае относно крайния резултат. Решаващо значение може да има къде ще се насочи протестният вот-дали изцяло към БСП или и към новите критици и бивши съюзници на ГЕРБ от „градската“ десница? И каква роля ще изиграят ментетата, чиято задача е да отклоняват гласове от сериозните партии. АБВ си присвоиха името на лявата опозиция, с което да заблудят разсеяните гласоподаватели. Как приемат това някои иначе достойни хора, които се мъдрят в това обкръжение?

Най-сигурното е, че в оставащото време трудно може да прибавиш нови гласове. Но много лесно можеш да загубиш, ако направиш някои фатални грешки. Някоя излишна фраза, някой скалъпен компромат. Или ако пасуваш страхливо.

Близката ни история е пълна с такива примери.

 

Всичко, което искате да знаете за Слави

Промените, които стават в големите телевизии, подготвят терена за след изборите. Нова телевизия има нов собственик. Последваха някои важни промени в ръководния екип. Би Ти Ви остава без „Шоуто на Слави“, което разрушава цялата u програмна схема. БНТ остана без генерален директор, а „временният“ Кошлуков не е добре приет в някои среди.

А накъде ще поеме Слави Трифонов - към телевизията ли или към политиката? Или и към двете? Отговорите - следващия понеделник. Също и къде е Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари