В НДК са убедени, че ремонтът за европредседателството ще приключи навреме (СНИМКИ)

Снимка: Пламен Стоименов

Ремонтът и преустройството на най-големия конгресен център в Югоизточна Европа - Националният дворец на културата, ще приключи в срок, въпреки забавения работен проект за модернизация, увериха оттам.

Именно в НДК ще се провеждат всички мероприятия, срещи и заседания по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018-а г. В рамките на 6-те месеца българско председателство в София се очаква да пристигнат 20 хиляди висши европейски чиновници, държавни глави и министри.

Два са проектите за ремонт на НДК, единият за текущи дейности, вторият работен проект за мащабна реконструкция. Забавянето е заради изисквания на службите за сигурност, който все пак ще трябва да охраняват 20 000 представители от ЕС в периода януари-септември 2018 г., когато България ще поеме ротационното председателство на ЕС от Естония, информира БНТ.

Заради изискванията на службите първоначалният работен проект се е наложило да бъде преправен и сега е входиран в МС за одобрение и гласуване.

17 млн. лв. е бюджетът на ремонта, сега може би ще се оскъпят дейностите. Иначе - пленарната зала в НДК, където ще се заседава, е доста по-голяма и ще бъде по-функционална от тази на Съвета в Брюксел.

Ремонтирани ще бъдат зали 4, 6, 7, 8 и 9, фасадата, покрива, входовете на НДК. НДК от аналогов център ще се превърне в дигитализиран - с нова комуникационна система.

Флашка с компютърен алгоритъм ще управлява осветлението и всички системи в двореца.

"Сигурността е номер едно, както знаете, не само в България, а в целия ЕС, целия свят. Техните изисквания бяха много, много големи. На службите за сигурност, които работиха в продължение на 2,5 месеца и поставиха своите нови изисквания. Това съответно се отразява на проекта", каза Ивелина Кичукова, ръковод. направление "Програма и реализация" - НДК.

Няколко милиона лева са отделени и за службите за сигурност, които ще охраняват чуждите делегации, пространството и мероприятията тук. Между 80 и 130 млн. лв. ще струва Европредседателството ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България