В новия бюджет ще има 150 млн. повече за хората с увреждания

Снимка: Канал 3

Аз винаги съм си поемал отговорността. Искам по темата да кажа следното – обещал съм едно единствено нещо и то е в новия бюджет да има 150 млн. повече за хората с увреждания. Това обяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец.

„В новия бюджет, който само след седмица-две ще влезе в парламента, ако няма 150 млн. повече, тогава могат да се обърнат към мен. По-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, с олигархията, дава възможност всяка година със 150 млн. да даваме за хората с увреждания. Те искаха 105 млн. Сутринта разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. Албена, където е сдружението на общините да излезе и да го каже“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно.

„Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът, в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции – дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа. Но седмици наред са се събирали, всеки има своето мнение, национално представените организации също имат своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: „Бойко да отговаря“. Да, аз си отговарям и това, което съм поел като ангажимент, да гледат трите закона и да има 150 млн. лв. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: „Борисов ни излъга“. Иначе не е честно. Има куп институции, които с това се занимават, моята работа е да събера парите през приходните агенции, МВР, ДАНС и всички останали. Сутринта и с Горанов говорих, той е на ЕКОФИН в Люксембург, 150 млн. лв. повече ще има в бюджета за социални дейности – да ги разпределят правилно“, допълни той.

Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. „Така или иначе и през коалиционния съвет го минахме и се разбрахме, че за тези дейности се разбрахме, че със 150 млн. лв. повече ще дадем в новия бюджет и парламентът да го гласува. Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят. Това, което гарантирам на майките с увреждания е, че със 150 млн. лв. повече ще има бюджетът тази година още. Не от 1 юли, не от 16 септември, а от този бюджет“, заяви премиерът и отбеляза, че в здравеопазването Кирил Ананиев се опитва да направи реформа, но всички са против.

„Ами със социалния министър, който не дадоха да го уволня, да седнат и да направят реформа. Кралев ми е поискал 5 млн. да оправи тази зала, аз съм ги осигурил чрез парите, които събира повече в бюджета държавата. Ако има нещо не качествено, аз идвам, гледам, Кралев носи отговорност оттук насетне. Нека всеки да си носи отговорността, защото после най-лесно е да кажеш: „Бойко да даде парите“, но те не са на Бойко, а на държавата, на бюджета, на данъкоплатците. Всяка една сфера има нужда от своите пари. 150 млн. лв. повече са повече от целия бюджет за култура. Някой да не каже: „Малко са“, коментира още министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България