В нови кафяви контейнери ще събират разделно растителните отпадъци в Пловдив

Община Пловдив стартира система за разделно събиране на растителни отпадъци в два от крайните квартали на града под тепетата - "Коматево" и "Прослав". От този четвъртък в "Прослав" започва разполагане на 40 кафяви контейнери с вместимост от 1100 литра, предназначени за разделно събиране на зелени отпадъци. От 10 април (понеделник) в "Коматево" стартира раздаването на 700 кафяви съдове с обем 120 и 240 литра за домакинствата, които използват индивидуални съдове за смесен битов отпадък.

"В кафявите съдове ще могат да се изхвърлят растителни отпадъци

като цветя, трева, листа, части от подрязани храсти, обелки от плодове и зеленчуци, дървени стърготини и др.", обясни Василка Чопкова, шеф на общинска дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Директорът на ОП "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов съобщи, че от април до октомври съдовете за зелени отпадъци ще бъдат обслужвани един път седмично, а през есенно-зимния сезон - веднъж на 2 седмици. Гражданите ще бъдат информирани за графика при раздаване на контейнерите.

Успоредно с въвеждане на новата система в тези квартали ще стартира и програма за намаляване образуването на отпадъци чрез домашно компостиране. На проявилите желание по време на проведеното анкетно проучване домакинства в "Коматево" и "Прослав" общината ще предостави 3

00 броя компостери. Към всеки от тях е предвидена книжка-наръчник, в която е поместена богата информация за предимствата на компостиране и полезните свойства на получения висококачествен тор, както и рецепта за неговото производство.

контейнери, биоотпадъци, Пловдив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България