В океанските дълбини живеят чудовища като от „Пришълецът“

Unicode

25-best-alien-movies-ever-alienНаистина ли носителят на „Оскар“ Ханс Рудолф Гигер се е вдъхновил за създаването на извънземното от „Пришълецът“ само от своите кошмари и от разказите на фантаста Хауърд Лъвкрафт?

Феновете, които вярват на тази версия, със сигурност не са отваряли новата енциклопедия „География“ /“Книгомания“/ на Джон Удуърд. В раздел „Живот на Земята“ ги чака среща с риба усойница от род Chauliodontidae, която ловува на дълбочина 500 до 1000 м в умерената и тропическата зона на три океана. На около километър надолу във водата цари пълен мрак, а хищниците са със здрава захапка и разтягащи се стомаси, за да не пропуснат плячката. Не е чудно, че повечето изглеждат като излезли от фантастични филми на ужасите, конкретно в случая – като от устата на Пришълеца. Авторите на енциклопедията обръщат внимание, че на някои места световният океан е дълбок над 10 км, затова и днес за дъното му знаем по-малко, отколкото за повърхността на Луната.

geografia-9786191951079 (1)Богато илюстрираната енциклопедия „География“ доказва с още любопитни факти – за земетресения, цунамита, вулкани, ледени епохи, ерозии, урагани и прочие явления, че нашата планета е невероятно интересно място. Нейните над 300 страници, посветени на кръговрата на водата и скалите, на динамиката на климатичните промени и възникването на живота ще помогнат на всеки читател да разбере как се е формирала и как функционира Земята, но и какво е постигнало човечеството в съюз или в битка с природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука