В Пазарджик съдят Комуниста, заклал ромско семейство в Пич махала

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в сряда в съда обвинителен акт спрямо 31-годишния Иван Николов, известен в града с прякора си Комуниста, за това, че по расистки подбуди умишлено е умъртвил 68-годишната ромка Василка Илиева и 77-годишния й съпруг Асен Илиев, като убийството им е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Освен това му е повдигнато обвинение, че по расистки подбуди е причинил леки телесни повреди на две жени от ромски произход, по които е стрелял с пушката си.

иван николов комуниста

Кървата драма с фатален край се разиграла в Пич махала в Пазарджик на 5 ноември 2016 г. вечерта, когато обвиняемият Иван Николов влязъл в къщата на Асен и Василка Илиеви. Жената седяла на леглото, а съпругът й бил легнал на дивана. Обвиняемият носел нож в дясната си ръка и се насочил към тях. Той намушкал с ножа в гърдите Асен, а на съпругата му нанесъл удари в гърба. След това обвиняемият, влачейки, изнесъл трупа на мъжа на двора, а после и на улицата, където забил нож в корема му и си тръгнал към дома, намиращ се на съседна улица.

На следващата сутрин Комуниста излязъл от дома си в Пазарджик, като носел въздушна пушка. Отишъл в градинката пред жилищен блок с намерението да привлече внимание, за да се "вдигнат хората на революция". С въздушната пушка стрелял по гаражна врата и по прозорците на един от жилищните блокове, но никой не му обърнал внимание. Видял няколко жени, които вървели по улицата, произвел два изстрела и ранил две от тях в краката. Непосредствено след това бил задържан от полицията.

По делото са извършени множество експертизи: за ДНК изследване на биологичен материал, съдебномедицински, балистични, дактилоскопни, комплексни психиатрични и психологични. Установено е, че обвиняемият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си. Иван Николов е криминално проявен, осъждан, търпял е и ефективно наказания "лишаване от свобода". Последното му осъждане е от март 2008 г. Още като непълнолетен обвиняемият започнал употребата на наркотични вещества, което наложило нееднократното му включване в лечебни програми.

Според медицинската експертиза двамата съпрузи са починали от причинените множество прободно-порезни рани. По тялото на Асен Илиев е имало 14 прободно-порезни рани в областта на гърдите, челото, корема, крайниците, а по тялото на Василка - 9 прободно-порезни рани в шията и гърба. Според държавното обвинение причините и условията, способствали извършване на престъпленията от Иван Николов, се коренят в личностните особености на обвиняемия, дискриминационните му нагласи, грубото незачитане на личността и живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България