Премиерът на политическа совалка за овладяване на кризата с преселниците

Спешна среща с премиера Бойко Борисов е поискал турският му колега Бинали Йълдъръм. Това е причината в петък министър-председателят да лети за Истанбул, където в 10,30 ще започнат разговорите му с Йълдъръм по една-единствена тема - преселниците. Въпреки настояването на турската страна Борисов няма да остане на откриването на новия мост над Босфора, защото веднага след срещата с Йълдъръм той ще отлети за Германия. Там Ангела Меркел започва т.нар. Берлински преговори с осем европейски премиери - на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения, България и Хърватия, както и с канцлера на Австрия.

На тях българският министър-председател ще може да информира своите европейски колеги какви са вижданията и исканията на Турция за изпълнението на споразумението за преселниците.

„Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция.“ Това е заявил Борисов пред министрите си на вчерашното заседание на кабинета. Премиерът разкрива, че официално са върнати 24 души, а „препятствани“ или „предотвратени“ са над 26 000.

„Сърбите изкараха армията, заградиха границата. Все повече България започва да им харесва. За съжаление в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна. Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало“, уверява Борисов. Той обяснява, че тенденцията в ЕС е „панически държава след държава да се спасява поединично и всеки да намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право“. Премиерът призовава партиите за консолидация по темата за преселниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика