В Пловдивска област стартира пилотният проект „Безопасно и посещаемо училище”, обхващащ 87 766 деца и 374 учебни заведения

Областна администрация-Пловдив стартира проект за създаване на платформа „Безопасно и посещаемо училище. В изпълнение на решение на Министерски съвет за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст по инициатива на губернатора на Пловдив Здравко Димитров бе подписано споразумение за сътрудничество между всички участници и изграждане на информационна система между 26 институции.

Проектът е пилотен за страната и впоследствие ще се надгражда и ще прерасне на национално ниво, като на следващия етап, по искане на областния управител на Пловдив Здравко Димитров в информационната система ще бъдат включени всички деца от раждането до 18 годишна възраст.

В обхвата на информационната система на Област Пловдив влизат 374 училища и забавачки и 87 766 деца в училищна и предучилищна възраст. Екипите са от представители на всички 26 институции, а числеността им е над 900 души. За 18-те общини в Пловдивска област са създадени са 23 екипа, като на територията на Пловдив действат 6 от тях заради районното делене на града под тепетата.

„Целта на проекта е по-лесно да се следят процесите на миграция и възможностите за настаняване на децата в детски заведения до завършване на средно образование. Основна цел на програмата е децата да се върнат в училище и да се задържат в образователната система. На този етап са предвидени 50 базови мерки и автоматично сигнализиране на отговорните институции (МВР, РУО, Социални служби и т.н). Мерките имат за цел да се повиши ефикасността на процедурата за отпускане на семейни и други помощи на нуждаещите се семейства, а също така и за координирани действия при налагане на санкции спрямо родителите, които не изпълняват задълженията си спрямо Закона за училищното и предучилищно възпитание и Закона за закрила на детето”, коментира губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

След анализ ще бъдат изготвени конкретни мерки по отношение на всяко дете, което е идентифицирано като необхванато, отпаднало или застрашено от отпадане от образователната система, и ще бъде търсено съдействие от компетентните институции за прилагане на индивидуален подход към всяко дете за решаване на проблема.

Според областния управител на Пловдив чрез реализирането на информационната система ще се спестят огромни разходи за транспорт, командировки, пощенски разходи и човешки ресурси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България