В Пловдив вече лекуват херния през 0,5 см разрез

Иновативен метод за лечение на ингвинална (слабинна) херния въведе екипът на отделението по лапароскопска хирургия в пловдивската верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал".

"Правим вече тоталната екстраперитониална пластика (ТЕП) като рутинна интервенция. При нея достъпът се извършва през 0,5-сантиметров разрез, който се прави в областта на пъпа. При този лапароскопски подход, по-известен като безкръвен, със специален инструментариум и видеокамера се прониква между слоевете на коремната стена и се достига до херниалния сак. Той се отделя и без да се прониква в корема, на мястото на дефекта се поставя полипропиленово платно, което заема анатомически формата на малкотазовото пространство. С него се покрива не само наличният херниален дефект, но и други анатомични области. По този начин болният се предпазва от поява на нови хернии на други места", твърди началникът на отделението д-р Васил Ангелов.

И допълва, че у нас годишно 22 000 души се оперират от херния, а в 30% от случаите тя се появява отново. С новата методика рискът от възобновяване на страданието значително намалява, като в нашата практика е сведен до 2%, декларира известният хирург. Според него проблемът с ингвиналната (слабинната) херния е изключително разпространен и всички, които страдат от него, се оплакват от разширени вени и хемороиди. Причина за появата е слабост на съединителната тъкан на коремната стена, която е заложена генетично. Провокира се още от физически натоварвания, хронични заболявания на белия дроб, съпроводени с кашлица, както и от запек.

При развитие на заболяването пациентите получават подутина в слабините, чувстват тежест и болки, които се увеличават при физически усилия. Ранната диагностика предпазва от заклещване и се избягва спешна операция. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-редки са рисковете от усложнения. Преимущество на тази методика пред конвенционалната отворена херниопластика освен козметичен ефект е и бързото възстановяване на пациента, липсата на болки дори в ранния следоперативен период. Операцията влиза в пакета на еднодневната хирургия, тъй като няколко часа след интервенцията пациентът е абсолютно подвижен и реално може да бъде изписан от клиниката, което значително намалява разходите по лечението му, а самият той се възстановява комфортно вкъщи, категорични са от "Медлайн"-"Централ Хоспитал".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве