В Пловдив отстраниха 10-килограмов тумор на яйчника на 61-годишна жена

Огромен 10-килограмов тумор от яйчниците на 61-годишна пациентка бе отстранен в сряда в Пловдив от екип на АГ-отделението в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в града под тепетата.

Възрастната жена е изпратена в КОЦ-Пловдив МБАЛ Кърджали за диагностициране след направен ядрено-магнитен резонанс. Изследването е установило голямо количество течност в коремната кухина (асцит), яйчникова формация и миоматозна матка, разказаха главният оператор д-р Тихомир Георгиев и д-р Константин Младенов, временно изпълняващ длъжността началник на АГ- отделението в Онкодиспансера в Пловдив.

28pl4050-02-d-r-georgievПреди операцията онкогинеколозите в КОЦ – Пловдив са направили пункция на корема, откъдето са извадили 6 литра течност, която се оказала отрицателна за туморни клетки. Това според лекарите означава, че капсулата на тумора не е нарушена.

Чак тогава те са пристъпили към операция на корема. По време на интервенцията отново са извадили 5 литра течност и са установили наличие на 50-сантиметрова туморна формация на левия яйчник.

Отделно от това жената е имала уголемена матка с множество миомни възли, като размерите на органа са отговаряли на 4-месечна бременност. Специалистите са направили тотална хистеректомия – с премахване на матката и оментума (голямото було).

Експресното изследване по време на интервенцията е показало, че става въпрос за много рядък тумор, наречен карциноид. Пациентката вече се възстановява след операцията и е в добро състояние, съобщиха от КОЦ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве