В Пловдив почетоха светите братя Кирил и Методий с празнично шествие и концерт

Светите братя Кирил и Методий и тяхното дело бяха почетени навръх 11 май в Пловдив с празнично шествие. В него се включиха учениците от СУ "Свети Свети Кирил и Методий", които на този ден честват своя патронен празник. Възпитаниците на училището бяха предвождани от мажоретки и от иконата на Светите братя.

Шествието премина по Главната улица "Княз Александър Първи Батенберг" и завърши пред барелефа на Кирил и Методий в Стария град, където ученици, учители и официални лица поднесоха венци и цветя. Тържествата, в които се включиха кметът на район "Западен" Димитър Колев и шефът на отдел "Образование" в Община Пловдив Донка Щилянова, завършиха с концерт в Дома на армията на площад "Централен".

Православната църква също почита светите братя Кирил и Методий на 11 май, когато през 1851 година в Пловдив е организирано първото честване от Найден Геров. Днес 11-и май се чества като църковен празник на двамата свети братя, докато като празник на българската просвета и на славянската култура се утвърждава 24 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България