В Пловдив представят чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България

Изложбата „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“ бе открита в понеделник след обяд в Изкуствотеката на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя показва част от хората и събитията в музикалното сътрудничество между чехи и българи.

След Освобождението на България по междудържавни споразумения, а и по частна линия, у нас пристигат много чехи. Голяма част от тях са музиканти, които започват да градят тук нова музикална култура. Стават учители по музика, създават военни и цивилни оркестри, свирят по престижни заведения озвучават неми филми, композират, поставят основите на симфоничното и оперно дело. Същевременно много българи учат музика в Чехия. Любопитен е фактът, че първият военен духов оркестър в България е създаден изцяло от чешки музиканти, които на 17 април 1879 г., в първата си публична изява, със своите изпълнения приветстват княз Александър Първи  Батенберг във Велико Търново.

Изложбата в града под тепетата е организирана от Сдружението на чехи, словаци и приятели – Пловдив и НБ „Иван Вазов“ и е със съдействието на Министерството на външните работи на Република Чехия и Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони