В Пловдив прибират бездомниците на топло в приюти и болници

Община Пловдив има желание да прибере на топло в приюти, социални центрове и болници близо 100-те бездомници от улиците и спирките в града под тепетата в следващите дни, когато се очаква температурите да паднат под -20 градуса. За целта от общинския бюджет са заделени 6000 лв. за разкриване на допълнителни места за настаняване на несретниците, водещи скитнически начин на живот - разширява се капацитетът на приюта на ул. "Радко Димитриев" 33 и се преустройва бившият медицински и рехабилитационен център на Дома за възрастни хора на "Коматевско шосе" 28 в спално помещение с южно изложение.

Нуждаещите се от медицинска помощ бездомници и по-тежки случаи ще бъдат насочвани към общинските МБАЛ "Свети Мина" край Централна гара и МБАЛ "Свети Пантелеймон" в квартал "Кючук Париж". "Настаняването ще става единствено по волята и с изричното съгласие на хората без дом, а не на сила", декларира Георги Титюков, зам.-кметът по социалната политика.

Градската управа под тепетата е помислила и за близо 500-те чистачки ръчен труд, които се грижат за хигиената на Пловдив, и за инкасаторите от "Синята зона". В дните с арктически студ те ще получават топлки напитки и допълнителна почивка по време на дежурствата си. В четвъртък в Центъра за управление на трафика в Пловдив се проведе първото заседание на общинските и държавните институции, на което бяха набелязани конкретни мерки във връзка с очаквания снеговалеж и силно застудяване.

"Имаме опита от предишни години и е важно да запазим добрата координация между всички ангажирани за справяне с тежките метеорологични условия", заяви зам.-кметът по транспорта Златин Велев. "Приоритетно ще се работи по почистване и обработване на основните пътни артерии, мостовете и надлезите, за да се осигури движението на специализираните автомобили и автобусите от градския транспорт", допълни Иван Стоянов, директор на ОП "Чистота". Екипите и техниката на общинското предприятие и подизпълнителят "КМД" са в готовност и разполагат с нужните количества сол и химикали за обработка на снега и леда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони