В Пловдив приключи обучението на водачи за интерактивния маршрут "Усети града"

В Пловдив днес приключи тридневното обучение на водачи в интерактивния маршрут по проект "Усети града". Водачите са младежи, които се обучават чрез методите на неформално образование в основни техники за ориентация и мобилност в градска среда на хора със зрителни затруднения, в интерпретиране на градското културно наследство и прилагане на практика на наученото. Обучените водачи ще могат да представят градското културно наследство на Пловдив по време на 3 интерактивни маршрута "Усети града" на 3, 13 и 18 юни, които ще са отворени и безплатни за всеки.

Интерактивните маршрути се преминават от най-малко двама души, един е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, и да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив. За целта са нужни определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, заложени теми в Обучението за водачи.

Проектът "Усети града - подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут" е финансиран от Община Пловдив, а организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор", която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България