В Пловдив се събраха световноизвестни писатели-лекари

Проф. Златимир Коларов

В периода 13-17 септември тази година в „Гранд хотел-Пловдив” се провежда 61-вият Международен конгрес на писателите-лекари, организиран от UMEM (UNION MONDIALE DES ECRIVAINS MEDECINS) и Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов” с подрепата на Съюза на българските писатели, Медицински университет-Пловдив и община „Пловдив”. За участие в конгреса са пристигнали над 50 лекари-писатели, поети и публицисти от Франция, Германия, Швейцария, Португалия, Италия, Полша, Румъния и България.

Събитието се води от нашия изявен учен-ревматолог и белетрист проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов”.

Какво още можем да кажем за историята на този форум?

Международният съюз на писателите-лекари UMEM е създаден от френския лекар-поет д-р Пол Ноел през 1945 г., а Първият конгрес е проведен в Сан Ремо, Италия през 1956 г. През лятото на 1965 г. Димитър Димов, в качеството си на председател на Съюза на българските писатели и професор по ветеринарна медицина, получава писмо от д-р Пол Ноел, генерален секретар на Сдружението на писателите-лекари във Франция, с покана българските колеги да се организират в писателски съюз и да се включат в световната организация. Това обаче става чак през 1975 г., когато писателят с медицинско образование Любен Станев участва за първи път в ежегодния конгрес на UMEM, проведен в Гърция на остров Корфу. По негова инициатива се оформя група на писатели-лекари с участието на Валери Петров, Георги Свежин, Петър Константинов, Христо Ганов, Евстати Бурнаски, Рада Москова. В началото на 90-те години по инициатива на Л. Станев в България се създава „Клуб на писателите-лекари”, който е приет и за член на световната организация. В първите години международната дейност е много активна. За осъществяване на непосредствен контакт с членовете на другите организации в онези години се провеждат в България два от ежегодните Конгреси на UMEM.

През 1991 г. в Дома на писателите във Варна се срещат 30 делегати от осем страни от Европа, Бразилия и Канада. Темите, по които се четат доклади, са: „Розата – символ на медицината, поезията и красотата”, „Медицина и Ренесанс” и „Самоубийствата в художествената литература – автори и герои”.

След четири години поредният конгрес се провежда отново в България. Във Велинград се срещат делегати от 30 страни. Темите за дискусии са: „Наркомания и СПИН в литературата”, „Ксенофобия и национализъм” и „135 години от рождението на Антон Павлович Чехов”.

През 1996 г. възниква и литературна награда на името на Димитър Димов. Конкурсът се провежда на две години без жанрови ограничения. Участват само автори с медицинско образование и творби, публикувани в последните две години. Носители на наградата са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Лиляна Райчева, Рада Москова, Петър Константинов и Златимир Коларов.

След продължително обсъждане по време на 60-тия Международен конгрес на UMEM през 2016 г. в гр. Бергамон, Лаго ди Комо – Италия се реши следващият конгрес да се проведе в Пловдив, България. За това решение повлияха представените от проф. Златимир Коларов данни за историята и географията на Пловдив и обяваването на града за „Европейска столица на културата за 2019 г.”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура