В Пловдив събират отпадъците по европейски модел

В Пловдив събират вече боклука по европейски модел и според директора на общинско предприятие "Чистота" Иван Стоянов първите резултати от пилотния проект за разделно събиране на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки в 50-литрови жълти чували от домакинствата в квартал "Коматево" два пъти месечно са много добри. Община Пловдив продължава дейността си и по проекта за събиране на растителните отпадъци освен в Коматево и в другия краен квартал на града под тепетата - "Прослав". Още при първите 2 събирания в Коматево на 21 и 27 април, съдовете са използвани изцяло по предназначение - за чист растителен отпадък. Следващите дати за обслужване на 930 контейнера тип "Кука" в квартала са 5 и 10 май, а след 15 май отпадъкът ще се събира вече всеки понеделник и вторник.

Разположените в квартал "Прослав" 38 кафяви съдове тип "Ракла" с вместимост 1100 куб.м досега са обслужени 3 пъти - на 20 и 28 април и 4 май, следващото събиране е на 9 май, а след 15 май ще се обслужват всеки четвъртък. Директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов съобщи, че първият път в специализираните контейнери е имало смесен битов отпадък, но при второто събиране са преобладавали растителните отпадъци.

"Умоляваме гражданите да изхвърлят в контейнерите само растителен отпадък. Така ще запазим града си чист, ще използваме събраното по предназначение и ще намалим смесения битов отпадък, който извозваме до депата в Шишманци и Цалапица", призова Иван Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България