В Пловдив ще вдигат пантеон на загиналите в петте войни

В Пловдив ще вдигат пантеон на загиналите в петте войни

Пантеон за преклонение пред паметта на загиналите за България ще бъде изграден в Пловдив в подножието на Младежкия хълм (Джендем тепе).

Идеята е на инициативен комитет от 14 души, сред които са сегашният кмет Иван Тотев и един от предшествениците му - д-р Иван Чомаков, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, директорът на Регионалния Исторически музей Стефан Шивачев, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, обществениците Лука Станчев и Георги Иванов-Жорж Трак и др.

Целта на мемориалния комплекс да има място за преклонение пред всички, дали живота си в петте войни за национално обединение -  Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. "Пловдив остана един от малкото градове, в които няма мемориал, обединяващ всички хора, свързани с историята на града и България, затова решихме независимо от идеологическите пристрастия да направим този мемориал", каза кметът Тотев. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев обясни, че пловдивските военни поделения са участвали в едни от най-големите битки по време на петте войни.

"Тази история трябва да бъде жива и може да бъде жива. И това може да се случи чрез пресъздаването й по един художествен начин - чрез създаването на такъв пантеон", декларира Шивачев. Според различни изследвания над 1300 пловдивчани са загинали в тези пет войни.

Предстои ОбС-Пловдив да даде съгласието си за градежа на пантеона, който трябва да бъде завършен през 2018 г. Приблизителната му стойност ще е 400 000 лв., а до дни ще бъде оповестена дарителска сметка. Първите дарители ще са 14-те видни общественици от Инициативния комитет. Кметът Тотев уточни, че Инициативният комитет е отворен и в него може да се включи всеки желаещ. За изработка на идейния проект на мемориала, който ще има 5 входа като символ на петте войни, ще бъдат поканени петима пловдивски автори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони