В Португалия избухнаха протести срещу неспособността на властите да се справят с пожарите

Хиляди португалци излязоха на протест в различни населени места в страната, разгневени от неспособността на правителството да се справи с горските пожари, които бушуват от няколко месеца насам.

Огнената стихия отне 64 живота през юни в района Педрогау Гранд, на около 100 км северно от Лисабон, и още 44 в средата на октомври.

"Достатъчно! Твърде много загинали, твърде много разруха", гласеше един от плакатите на протестите, имаше и призиви за оставка на правителството. В Лисабон, Порто и други населени места се проведоха мълчаливи протести, организирани във "Фейсбук".

"Държавата признава отговорността си", заяви министър-председателят Антониу Коща на пресконференция, на която той представи серия от мерки за предотвратяване на подобни катастрофи и обеща над 400 милиона евро за преодоляване на щетите.

Гласуваната финансова помощ е предназначена за наемането на стотици допълнителни работници, които да премахнат дърветата около огнището на огнената стихия, като опит да се спре разпространяването на пламъците. Възможно е също така изпращането на пожарни хеликоптери и увеличаване на работещите в службите на Гражданска защита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа