В последната секунда Тереза Мей звъни по телефона на Доналд Туск заради гласуването на нейната сделка за Брекзит

Тереза Мей

В неделя Тереза Мей е провела телефонен разговор с Доналд Туск, тъй като е решила да отложи „съдбоносното“ гласуване, пише The Telegraph.

Тереза Мей е в агония дали да отмени „съдбоносното“ гласуване във вторник на нейната сделка за Брекзит. В неделя вечерта премиерът на Великобритания е провела телефонен разговор с лидерите на Европейския съюз буквално в последната секунда.

Все по-малко време остава до гласуването в британския Парламент на сделката на премиера по Брекзит. В неделя госпожа Мей е телефонирала на Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, за да обясни, че депутатите буквално ще убият сделката, а навярно и нейното положение като министър-председател, ако Брюксел не може да й протегне ръка в тази криза.

Тя е позвънила и на Лио Варадкар, премиерът на Република Ирландия, с когото е обсъдила гласуването в парламента в Лондон и брюкселската среща на върха в четвъртък. Подкрепата на Варадкар е от решаващо значение, ако Мей трябва да получи някакви отстъпки по ирландския въпрос в Брекзит. Всъщност той се оказва най-голямата преграда пред опита й да прокара сделката по напускането през Долната камара на британския Парламент.

И най-близките й поддръжници и съюзници в неделя вечерта не знаеха какво решение ще вземе премиерът на Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа