В Прищина повдигнаха обвинения срещу четирима предполагаеми джихадисти

Снимка: Архив

Те са заподозрени в планиране на серия терористични актове

Властите в Прищина повдигнаха обвинения срещу четирима предполагаеми джихадисти, заподозрени в планиране на серия терористични актове, включително срещу църква в Северна Митровица, предава AFP.

Съгласно разпространената информация, заподозрените са подготвяли нападения и на територията на Франция и Белгия, но не пояснява къде точно.

Тримата мъже и жена са граждани на Косово и са били свързани с близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Те са арестувани по-рано тази година, а обвиненията срещу тях са повдигнати официално на 4 октомври, става ясно от обвинителния акт, с копие от който разполага агенцията.

Лидерът на групата, 26-годишният Буяр Берхами, е обвинен в организирането на осуетена атака срещу израелския национален отбор по футбол по време на квалификацията за Световната купа в Албания през 2016 г. Осем души вече бяха осъдени през май тази година на до десет години лишаване от свобода за предотвратеното нападение, припомня агенцията.

Според прокурорите планираната атака е трябвало да бъде извършена срещу сръбска православна църква в Митровица. Подготовката й е била в най-напреднал стадий, според косовските власти, които уверяват, че с арестите е предотвратено извършването й.

Групата също така е обвинена, че е планирала да атакува ръководените от НАТО сили за сигурност КФОР и да нападне две дискотеки в сръбския анклав Грачаница. Според прокурорите четиримата са започнали да вербуват доброволци за „задействането на взривни устройства в дискотеките“ или за „самоубийствени атаки“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа