В Пьонгчан готвят ситуационен център за зимните олимпийски игри

EЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА

По-малко от година остава до XXIII зимни олимпийски игри в Пьонгчан (Република Корея), но подготовката за най-големия спортен форум на планетата през 2018 г. върви с пълна сила. А домакините полагат всички усилия да оправдаят високите очаквания за перфектна организация. Още повече че градът бе избран да посрещне игрите след два неуспешни опита. Така 30 години след Сеул 88 страната ще стане една от малкото, домакинствала и на лятна, и на зимна олимпиада. И няма съмнение, че корейците са готови да превърнат това събитие във феноменален празник за спорта и света въпреки вътрешно- и външнополитическите предизвикателства, пред които са поставени.

Вече са построени шест нови съоръжения, като само на две от тях вървят довършителни работи. Останалите са напълно готови и дори посрещнаха тестови състезания. Единият от турнирите бе хокей на лед при жените в началото на април, в който се срещнаха отборите на Република Корея и Северна Корея, а битката завърши с 3:0 за южнячките.

С пълна пара вървят и довършителни дейности по инфраструктурата на олимпийската зона, както и на пътищата, които ще свържат Пьонгчан със столицата Сеул и летището. Специално за игрите се строи и нова линия на високоскоростния влак КТХ, който ще свързва летището с олимпийското село за около час. А всички стадиони и съоръжения в олимпийската зона са най-много на половин час разстояние едно от друго.

Освен в Пьонгчан част от състезанията ще са в Джонгсон, предимно стартовете в алпийските скоростни дисциплини, а в крайбрежния град Гангньонг ще са всички надпревари на лед. Състезателите ще мерят сили в 102 дисциплини в 15 вида спорт, като за първи път на тези игри ще се раздадат над 100 златни медала. Сред дисциплините има и четири нови - сноуборд биг еър при мъжете и жените, смесени двойки в кърлинга, масов старт в бързото пързаляне с кънки и

отборни състезания в алпийските ски.

Въпреки че Пьонгчан вече е достатъчно популярна зимна дестинация в региона, организирането на олимпийски игри е огромно предизвикателство за всички жители.

Спортът има силата да променя света и да обединява хора от различни култури, религии и раси, а игрите в Пьонгчан ще демонстрират именно това - обяви И Хи-бом, президент на организационния комитет. - Горди сме, че освен спорта по време на олимпиадата ще промотираме и редица културни събития, на които ще представим изкуството и традициите на Корея.“

Заради усложнената обстановка на Корейския полуостров организаторите са готови и със специален ситуационен център, от който ще се наблюдават в реално време ключови точки в страната, както и ще се решават извънредни ситуации.

Искам да ви уверя, че сме се постарали да осигурим спокойствие и сигурност на всички участници и гости - категоричен бе И Хи-бом. - Взети са мерки, дори и ако бъдем изправени пред изпитанията от природни бедствия.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт